torsdag 8 december 2011

Genomgång av wordpress med henry

Dans på schemat

Samtliga elever på Mörmoskolan har under de senaste veckorna haft intensiv dansträning i idrottsundervisningen. Denna dansträning har varvats med snabbhet i steget genom innebandy och snabba byten genom volleyboll. Samtliga färdigheter kommer att användas på den traditionella boll- och dansdagen under den sista veckan innan det välförtjänta jullovet. Denna dag har årskurs 7 innebandyturnering medan år 8 och 9 möter varandra i volleyboll.  När vinnarna i samtliga turneringar presenterats möts dess i fotboll där även lärarnas dreamteam deltar.
Kollegiet har de senaste åren fått se sig slagna av åttor eller nior. Någon gång har nederlaget varit totalt då man förlorat mot små, snabbdribblande och strategiskt duktiga sjuor. Detta trots att dreamteamet haft duktiga lagledare på professionell nivå.
Efter prisutdelning startar årets största dans. Här examineras de senaste veckornas intensiva swingande av de lurviga. Alla deltar med glädje i detta långdansande där denna dag sedan med största förtjusning avslutas med den ännu populära fågeldansen. Skribenten upplevde denna ultimata form av glädjeyttring för första gången på ett bröllop i 11-års-åldern, där hon deltog som brudtärna. Sedan dess har hon med största glädje slängt sig in i dansen de gånger det erbjudits möjligheten. Så… delta du också i höstens största evenmang.

Jobbade idag med wordpress. Henry var duktig och hjälpte oss lägga upp konto under sin egen domän. Hittade ett tema som en tidning där min ovanstående artikel finns med. Tyvärr, måste jag lägga upp en ny egen sida i wordpress. Använder man mallar är det svårt att anpassa utseendet efter eget önskemål. Hos vissa mallkonstruktörer finns möjliget till vissa ändringar. Att bygga ett eget tema är svårt då det är bra att kunna programmera. Kan du HTML kan du flytta runt olika fält men vad gäller funktionalitet är det svårare. Man kan skapa sidor och dessa är statiska i förhållande till en blogg. Nu har jag blivit mer nyfiken att leka med detta hemma. Kanske kan jag få plats på min mans domän, Rost och Rök. Detta är kul men kräver tid och ostördhet.

söndag 4 december 2011

Resursens blivande eller inte blivande?

Här är man igen! Tyvärr utan resurs. Jobbar nu 94% där en stor del innebär att jag är speciallärare-vikarie. Vad vet jag om matte, no och so? Jag gick ju själv baskurs på högstadiet och gymnasiet och en del av kunskapen hänger kvar och halvhyfsat uptodate är man väl också men det räcker inte för att vara det stödet jag är beordrad att vara. Mycket av tiden är dokumentation för att kunna se en progression i elevernas arbete och det kräver lite mer än vanligt då vi är ett antal lärare inblandade i processen.
Resursen ligger och gror och ska nu göras i wordpress som blogg med flikar för olika delar av skapelsen av en tidning. Flikarnas innehåll kan vara olika genrer med särdrag och exempel, en annan flik kan innehålla lite om etik och lag och rätt inom journalistiken. En tredje ska behandla bildhantering i press, åter en annan presentera de olika yrkesgrupperna. Det kommer att behövas mycket respons kring detta och det är ju svårt att få under julen. Jag kommer att få hjälp av mediekompass kille i värmland/dalsland. Mycket av deras sida finns ju redan men en del grejer vill jag ta bort för egen del. Jag kommer att använda inslag därifrån i undervisningen. Vi kommer också att jobba med ett läromedel som heter Fixa texten där man jobbar mycket med genrer. Målgruppen med tidningen är föräldrar, klasskompisar och andra inom skolan där det framgår vad vi på Mörmon sysslar med. Eleverna ska få vara med och bestämma innehållet.
Jag har också blivit inspirerad av en gruppkollega och köpt familjen en i-pad. Min man är lite hälsosamt nyfiken. Barnen vet ännu inte om att den finns. Tomten kommer att komma med den med spel och ritprogram installerade.

måndag 21 november 2011

Utveckling av resursarbetet

Det börjar hända saker på skolan och kanske även i kommunen. Min inställning till arbetet börjar kännas roligare. Man kan faktiskt påverka. Det har skett en inventering av datorerna på skolan. Det ska ske en omfördelning av de IT-resurser vi har vad gäller hårdvaran. Den ska också kompletteras. Detta leder till en dator per lärare. Hur det blir med utbildning vet jag inte än. Kanske våra politiker tar förgivet att vi kan mer än vad vi egentligen kan. Det vore inte dumt med en kunskapsinventering också i hela BIN. Vet politikerna vad som krävs av oss och vad eleverna bör kunna i mediasammanhang och vad som sägs om det i läroplanen? Troligen inte tillräckligt.

Eleverna är tända på idéen om en tidning. Andra klasser har tydligen pratat om det men inte kommit längre, kanske kan man bjuda in några till att delta. Alla är ju såklart inbjudna att delta med något skriftligt alster eller någon bild av intresse men det är ju upp till utgivaren om det ska tas in eller inte. Det har kommit idéer om skolvärdinnans spalt och lite annat kul. Vi får se vad det blir. Detta var bara en passus i det dagliga arbetet. Mer får komma när det gäller resursen.

söndag 13 november 2011

Planering inför min resurs.

Så var vi där, kan man skapa en resurs och ändå arbeta 90%? Ja, det påstår jag att man kan. Efter mycken vånda där känslorna fick råda, till en beslutsamhet med oanade kraftkällor, skred jag till verket efter att funderat på ett avhopp. Nu är jag där, att det ändå ska bli en skoltidning på webben skapad av en klass. Var ska jag börja i min planering? Jag sitter på icke ombokningsbara biljetter men kostar ändå på 80 kronor för en enkel till Stockholm från Uppsala med tidigare tåg. Väl där går jag i godan ro till SJLoungen och placerar mig själv och datorn vid öppna spisen. Nu har jag 4 timmar effektivt arbete...och, jisses, vad jag kommer igång! Vi kan börja från början. Jag har i tidigare logginlägg berättat om en inspirerande föreläsning i våras och sen var jag på en fortbildning i augusti kring den estetiska lärprocessen. Allt hänger ihop. Sen kom kursen och ett föräldramöte där det visade sig finnas oanade resurser till min hjälp med en skoltidning.

På Centralen i Stockholm får jag äntligen möjlighet att i lugn och ro gå genom allt på Mediekompass.se. Jag klickar på samtliga länkar och läser, tittar och tänker. En plan börjar smidas i mitt huvud sidan har ett mycket gott och konkret innehåll kring allt jag är intresserad av och får en inblick i via kursen. Där finns en kontakt för Värmland/Dalarna-området. Honom mailar jag min idé till för att få professionell hjälp. Jag beställer en bok, som Skolverket gett ut tillsammans med Tidningsutgivarna i Sverige, efter att ha skummat den i PDF på nätet. Boken fanns i brevlådan redan på fredagen.
När det gäller att kunna kontrollera sina källor, finns en trycksak, som gavs ut av Skolverket tillsammans med Medierådet. Den beställer jag 50 ex av. Kanske inte för högstadiet ursprungligen, men ibland måste man förenkla materialet för en del.

I fredags skrev jag ett Medborgarförslag till Hammarö Kommun som ett första steg att påverka att lärarna får en dator var. Jag tog upp behovet av en övergripande strategi kring IT-frågor/pedagogik inom kommunen och att beslut måste komma uppifrån av några som är engagerade och att de ska komma från olika nivåer. Jag ifrågasatte kvaliteten på den undervisning vi har nu och frågade hur vi ska fortsätta kunna nå upp till målen i den nya läroplanen där skolan har en stor roll i att utjämna de socioekonomiska och sociokulturella problemen inom IT. Jag påtalade bristande kompetens hos pedagogerna och bristen av personal för underhåll av hårdvara. Jag vill vara med och påverka och försöker göra det på de fronter jag vet jag har tillgång till. Under veckan som gick hade jag också ett föräldramöte, där vi tog upp hur de uppfattar kommunikationen med skolan. Uppdaterat system var önskvärt, likaså att det var självklart för dem att lärarna skulle ha egna arbetsdatorer. En förälder tänkte ta upp det hela vid nästa möte i BIN.

Bild tagen från nikhewitt.blogspot.com
Är det såhär det kommer att se ut om 30 år? Kommer vi att få känna doften av trycksvärta och känna den glättiga, tunna men ändå hållbara papperskvaliteten mellan tummen och pekfingret när vi bläddrar i DNs söndagsbilaga? Kommer vi att läsa tidningen i podcastsändningar eller prenumerera vi via RSS? Många frågor ställs vi inför och detta ska jag också ta upp med klassen om de vill ha tidningen i tryck. Hur gör vi då och med vilka pengar?

måndag 31 oktober 2011

Inspirerande dagar

Tjoho, heureka, detta  har jag letat efter utan att leta efter det! Jag kom på att det går att använda detta till mycket och att det dessutom är enkelt, gratis och ganska självinstruerande. Många lärare skulle ha ett utmärkt redskap i detta för elever som har svårt med den konventionella undervisningen. Det är viktigt att våga vidga vyerna. Mina har blivit milsvida bredare på ett par månader. Denna kurs är oerhört inspirerade och det medstudenterna också. Vi har ett utbyte som är få förunnat om man väljer att inte delta i Lärarlyftet. Man blir yngre till sinnet, vi är ju studenter! Man vill läsa mer och glömma att man har familj och jobb! Varför fanns inte detta för 10 år sen när man pluggade till lärare. I nuläget har jag inte hunnit med så mycket men det skulle vara kul att börja i liten skala. Nu har jag fått möjligheten att som speciallärare undervisa två elever. En av dessa har svårt att vara i socialt umgänge med diskussioner och den andra har ett dåligt minne, att få saker att fastna under en längre period. Genom att göra en liten gubbe och kanske göra sin egen lärobok, kan vi kanske komma någonvart. Allt är värt att prova för att ge dessa elever vidgade vyer.

söndag 23 oktober 2011

nu brinner det i knutarna

Det gula fältet skulle vara grönt.
Tja, kampen mot klockan går vidare, den tilltufsade skatan i hönsgården har förvandlats till en något välgödd svan men mår betydligt bättre och är till röstkapaciteten kanske inte en kurrande duva men av behagligare karaktär än tidigare i veckan. Idag har jag provat att spela in mig själv efter ett manus. Tre omtagningar blev det innan jag kunde hålla tiden. När jag väl kunde hålla tiden valde jag som sista steg att lägga fel färg i ett fält och sen hittade jag inte spara-funktionen. GRRR! Nu tar jag paus och gör som vanligt att i sista minuten. Manus struntar jag i nu då jag känner mig förtrogen med funktionerna tillräckligt för att kunna babbla på utan att läsa innantill. Vilken utmaning! Jag känner mig som en skådespelare, dock ej en välbetald sådan. C-skådis kanske!!

onsdag 19 oktober 2011

veckans uppgift

Hur ska jag, som aldrig jobbat med bildbehandling eller animering, kunna göra en videoinstruktion till programmet pixlr? Det är ännu intressantare att jag, som skulle ha den behagliga rösten till berättandet, nu är hes som en kråka och låter som ett annat fjäderfä i hönsgården. Till min hjälp skulle jag ha en snygg porträttbild av mig själv. Min man, som jobbat som hobbyfotograf i sin ungdom, skulle ta ett kort med bästa förutsättningar, om det inte hade varit för att frugan ser ut som en tilltufsad skata. Alltså blir det att vänta ut en mjukare röst och göra en helrenovering hos frisören och en grundlig kemisk ansiktslyftning med rubbing, mask och fuktighetskräm. På torsdag hoppas vi att makeovern är lyckad nog för ett snyggt porträtt, som vi sen kan poppa till riktigt bra. Innan dess får vi träna på ett manus och med en bild av sonen eller dottern. Min man har förvisso en ny frisyr men har tre dagars skäggstubb så det blir mycket pill med pennverktyget för att få det snyggt.

torsdag 6 oktober 2011

Digitala lärresurser

Inom ämnena språk så är utbudet ganska rikt men det är inte många på arbetsplatsen som använder länkarna. Många vill förändra men orkar inte surfa runt. You tube används ibland av spanskläraren och tyskläraren använder sig gärna av filmer från Ur:Språk. Vad gäller svenska har jag inte hunnit intervjua mina kollegor på någon svenskkonferens. Något att göra då jag hittat en del spännande, som jag inte själv hunnit prova än. Hela dagen gick åt till att surfa genom föreslagna länkar.

Webbplatser jag skulle kunna rekommendera och själv använda mig av efter lite träning är följande:

Moderskeppet - här finns olika typer av kurser inom Photoshop som jag skulle vilja fördjupa mig i, samt rekommendera till bildintresserade lärare i den estetiska processen. På svenska.

Lynda.com - instruktionsvideo till många ämnesområden. På engelska

Temasajten och multimediabyrån - två svenska länksamlingar med enkla instruktionsfilmer och färdiga teman med förslag på litteratur, länkar, simuleringar och annat kul. Här finns också länkar till sökkunskap och källkritisk granskning.

Att läsa modern forskning om IT i den svenska skolan är ett bra sätt att hålla sig up-to-date. Under den här länken ska du bli upplyst om ett sameuropeiskt projekt där man ska inventera användandet av IT i skolan. Undersökningen ska baseras på intervjuer med elever, lärare och rektorer. Bara i Sverige är 1200 skolor inbjudna att delta. Undersökningen väntas vara klar i nästa höst och släppas både som landsrapporter och en internationellt jämförande.

Mölndals stadsbibliotek har gjort en länksamling sorterad som böckerna på biblioteket. Du kan söka på många olika saker och detta borde vara något för alla pedagoger att ösa ur oavsett ämne.

Länkskafferiet har också mycket kul för samtliga lärare. Denna rekommenderades redan för länge sedan av vår IT-tekniker, som hellre skulle vilja göra det jag hoppas på att få göra, nämligen jobba som IT-pedagog. Här finns spel, uppslag för tema och annat kul.

National Geographic är inte för mitt ämne just men när jag snabbt tittade in hittade jag kemi/fysik-simuleringar till vår NO-lärare. Han var helt begeistrad över att jag gjorde ett sådant jobb med att leta efter saker. Med lite mer handledning kommer han nog att pyssla själv i framtiden.

http://www.flickr.com/photos/james_nash/4025335543/
Många av dessa länkar är bra men man måste välja ut vad som passar den egna undervisningen i förhållande till förkunskaper i gruppen, vad är syftet och hur ska eleverna jobba med dom. Kortfilmer i UR lämnar mycket till diskussioner men även att eleverna får språket oanpassat. Kanske bli inspirerade till att göra egna filmer som går att använda i undervisningen. Resursen ska vara just en resurs, ett verktyg bland många. Det ska inte göras bara för att utan det måste finnas en genomtänkt plan, där eleverna i efterhand också får möjlighet att yttra sig om vad de lärt sig, om det följde lärarens intentioner.

En sida måste vara lättnavigerad, tilltalande vad gäller färg, kontrast, tydlig rubriksättning. Det är också bra att varva bilder med text, inte för mycket text. Sidan måste slå an en sträng hos pedagogen eller eleven, få den att fastna på just den sidan för att därifrån gå vidare när man letar efter något.

onsdag 28 september 2011

bloggandets vara eller inte vara?

Det är lätt att lämna ut sig själv utan att tänka efter i alla aspekter. Jag slängde mig in i Facebook hals över huvud och tyckte att: "Jäklar, vilken kul grej!" Min man bad om återhållsamhet och höll en etisk föreläsning i köket. (Han jobbar som säkerhetsansvarig på en ingenjörsfirma). Visst, en del håller jag hemligt, allt visas bara för vänner jag godkänner. Jag tar till mig rekommendationer och har ett ganska öppet men försiktigt förhållningssätt. Samtidigt kan jag ibland fördöma folk som inte vill delta. Jag har aldrig påstått att jag är fördomsfri men är någon det egentligen? Efter gårdagens diskussion blev det ytterligare en ögonöppnare. Det är lättare att förhålla sig till något när man vet mer om det. Jag kommer att ta med mig mycket av detta när det blir dags att diskutera genrebegreppet i skolan. Vi har nya genrer på marknaden nu och det finns skillnader i dessa, som är värda att betona: blogg/blogg/hemsida. Vem är mottagaren, vilket är syftet, vad är målet, med vem gör vi det och hur länge, vilket är innehållet? Hela lärarens profession samlas i svaren på några få frågor. De ska alltid vara närvarande i allt vi gör. Men, i sanningens namn, många av oss tycker nog att det sitter i ryggmärgen och reflekterar för sällan kring detta.
bildens ursprung:http://www.flickr.com/photos/kuribo/137951057/sizes/o/in/photostream/

litteraturdiskussion

Vad jag läst förstärker min tro att jag är på rätt väg. Jag vill att mina elever lär sig att söka rätt och blir kritiska till det de läser. Det är inte många av dem som värderar sina källor eller för den delen använder fler än en källa eller olika medier. De specialarbeten de kommer med är snygga i sin layout men de kan inte försvara innerhållet i en opponering, det är bara en klipp-och-klistra-produkt där enstaka ord i sammanhanget är utbytta, många ord vet de inte betydelsen av. Intresset för detta väcktes på en kurs med Filippa Mannerheim. Hon håller på att utveckla ett läromedel "Strindberg - det är väl bara att googla?" En ögonöppnare. Vi ställer krav på att de ska göra ett specialarbete för att det står i kursplanen att de ska göra det men då måste fokus ligga på ovanstående och det gör det nog tyvärr ganska sällan. De ska bedömas under resans gång och inte bara på slutprodukten. Att låta kompisarna vara opponenter är inte heller någon dum idé då det delvis är dom som ska vara publiken. Det är viktigt att på ett tidigt stadium få dom att förstå vem det är som ska läsa eller höra på. Att även låta några elever vara teknikhjälp i klassrummet tror jag är viktigt då många av oss saknar kompetens inom olika programvaror inom t ex bildbehandling där många elever är mer eller mindre experter. Att använda bloggar i undervisningen eller i skolans vardag kan vara både positivt och negativt, positivt med möjlighet till omedelbar respons av alla inbjudna. Negativt att det kanske kan vara svårt att administrera om du som lärare är ensam ansvarig för kommentarernas kvalitet. Det kan också vara svårt att få genom önskemålet i förhållande till policyn.

onsdag 14 september 2011

Min bakgrund

Jag jobbar på en 1-9 skola i en sydlig värmländsk kommun. På högstadiet har vi cirka 330 elever och 40 i personal. Vi har hyfsat utbyggd hårdvara med datasal, smartboards och en stationär eller bärbar dator i varje klassrum. Vi har 5 arbetsplatsdatorer/ 10 anställda. Ett stadigt ökande antal elever med behov av extra stöd har också en elevdator i skolan. Denna förfogar de själva över i tre år. På skolan finns en specialpedagog som ska ha fortlöpande genomgång med eleverna och deras datorer. Övriga datorer och kringutrustning sköts av en IT-pedagog utan utbildningsansvar. Att fortbilda sig inom IT kommer mycket på personalens egna intresse och ansvar. Lönekriterierna innehåller krav på viss grundutbildning motsvarande PIM 4. Denna utbildning sköts av en administratörsutbildad pedagog från annan skola i kommunens datasal. Man får anmäla intresse och helst gå på sin lediga tid. Detta gör att det inte har högsta prioritet. Min rektor är en hyfsat upplyst pedagog men hade kanske lite bråttom vid inköp av våra gigantiska "ipads". Kollegor upplevde de som felplacerade över whiteboarden i klassrummen och utbildningen var 3 timmar för samtliga. Möjligheterna i övrigt överlämnades till den egna kreativiteten och nyfikenheten. Mitt uppdrag: att vara med och genomdriva en skolans profilering där IT är en del av verktyget samt öka mina kollegors vilja och kunskap att utnyttja existerande teknik på ett bra sätt.
Hur: se över skolans eller kommunens IT-policy samt gjorda enkäter.

tigris vill oxå vara med

katten är med i mina inläggsskapande.









Bilden kommer från:http://www.flickr.com/photos/39939143@N07/4138791496/

så var man där

I Sveriges studentsstad nummer 1. Nu, 10 år efter en examen jag aldrig trodde jag behövde komplettera, sitter jag i skolbänken igen. Ett intresse för IT som börjat krypa sig framåt och nu blommat upp till ett nyfiket uppvaknande och till kanske en sista regeringssatsning på större fortbildningsprojekt för lärare. Framför en dator stapplas de första bokstäverna fram i ett "äkta" blogginlägg. Nyfikenheten har funnits ett tag i att publicera det som gärna skrivs i vanliga fall men nu ska det vara yrkesrelaterat på något vis. Efter inventering i gruppen har det kommit fram en massa som man inte visste att man behövde veta men som vi alla hoppas få lära oss under kommande veckor. Jag hoppas få dela med mig av detta åt mina kollegor i kampen om tiden. Konkurrensen är hård med IUP, centrala mål, förmågor och kursplaner. Vi sitter alla i samma båt och bråttas alla med samma problem. Hur ska jag få mina kollegor intresserade av att komplettera sin metodik/pedagogik? Vad ska skolan satsa på i form av utrustning/utbildning? Ingen säger det är lätt, men nu tar vi tjuren vid hornen och genomför detta!!