onsdag 14 september 2011

Min bakgrund

Jag jobbar på en 1-9 skola i en sydlig värmländsk kommun. På högstadiet har vi cirka 330 elever och 40 i personal. Vi har hyfsat utbyggd hårdvara med datasal, smartboards och en stationär eller bärbar dator i varje klassrum. Vi har 5 arbetsplatsdatorer/ 10 anställda. Ett stadigt ökande antal elever med behov av extra stöd har också en elevdator i skolan. Denna förfogar de själva över i tre år. På skolan finns en specialpedagog som ska ha fortlöpande genomgång med eleverna och deras datorer. Övriga datorer och kringutrustning sköts av en IT-pedagog utan utbildningsansvar. Att fortbilda sig inom IT kommer mycket på personalens egna intresse och ansvar. Lönekriterierna innehåller krav på viss grundutbildning motsvarande PIM 4. Denna utbildning sköts av en administratörsutbildad pedagog från annan skola i kommunens datasal. Man får anmäla intresse och helst gå på sin lediga tid. Detta gör att det inte har högsta prioritet. Min rektor är en hyfsat upplyst pedagog men hade kanske lite bråttom vid inköp av våra gigantiska "ipads". Kollegor upplevde de som felplacerade över whiteboarden i klassrummen och utbildningen var 3 timmar för samtliga. Möjligheterna i övrigt överlämnades till den egna kreativiteten och nyfikenheten. Mitt uppdrag: att vara med och genomdriva en skolans profilering där IT är en del av verktyget samt öka mina kollegors vilja och kunskap att utnyttja existerande teknik på ett bra sätt.
Hur: se över skolans eller kommunens IT-policy samt gjorda enkäter.

2 kommentarer:

  1. Jag blev imponerad av din presentation. Först av alla klev du fram och presenterade en tydlig bild av din verksamhet. Bilderna du använde var relevanta, det märktes att du hade en tanke med varje bild, snyggt.
    Tekniken kring bildhantering och att kunna olika program, det kommer du att lära dig. Det viktiga är att man har "tänket" kring bilden och det har du.
    Vilket intressant uppdrag du står inför på din skola, lycka till. Vi ses nästa vecka!

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Som du beskriver är ju tid för fortbildning/utveckling en mycket viktig faktor när ny teknik hamnar i skolan.

    SvaraRadera